Kringgildedag 2018 succesvol verlopen.

3 juni 2018 - 12:25

76ste kringgildedag was een succesvolle editie voor het gilde van Sint Agatha

Een prachtige zondag op een prachtige locatie met het kleurrijke cultureel erfgoed van de 50 gildes van kring Kempenland, dat waren de ingrediënten voor een kringgildedag waarvan de vele gemaakte foto’s altijd op zullen blijven duiken. Met de 600 jaar oude gilde geschiedenis en tradities in de nabijheid van het nog altijd futuristische ogende ongeveer 60 jaar “jonge” Evoluon kan het contrast haast niet groter.

De belangrijkste gilde happening van het jaar startte om 9.00 met een dienst in het Auditorium van het Evoluon. Met medewerking van koor La Bonne Espérance uit Eindhoven werd een mooie dienst met inspirerende teksten verzorgd door diaken Johan Wolbrink.
Na de dienst werd de commissaris van de Koning: Wim van den Donk binnen gezongen door het koor en de aanwezig gildebroeders en zusters. Met “het leven is goed in het Brabantse land” was de overgang van het bezinnende deel van de dag naar het gemoedelijke verbroederende deel een feit.

Het was ondertussen 12uur en de optocht ging van start. Er werd een ronde gemaakt door de wijk achter het Evoluon. Tijdens de optocht liep onze Koning Rinie Bierings hand in hand met haar kleindochter Femke Bierings de dochter van haar zoon, gildebroeder Eric Bierings. Femke van nog net geen vier zal deze dag waarschijnlijk de jongste deelnemer zijn geweest en oogstte veel applaus. Na de optocht volgde de altijd imponerende massale opmars en de officiële opening van kringgildedag door de burgemeester van Bergeyk , de commissaris van de Koning Wim van den Donk en de voorzitter van kring Kempenland Felix Crooijmans.

De wedstrijden werden alle gehouden op de grasvelden rondom het Evoluon met altijd dit bijzonder gebouw op de achtergrond. Dit leverde vele mooie plaatjes op. De jeugd van het Gilde van Sint Agatha deed actief mee aan de diverse wedstrijden, ook werd er deelgenomen aan Koningschieten en schieten op de zgn. Gaai. Dit alles was niet onverdienstelijk.

Het gilde behaalde:

- de eerste prijs in de optocht voor gildes t/m 25 personen.
- de eeste prijs voor de mooiste Koningsmantel
- de eerste prijs voor jeugd tamboer tot 12 jaar was voor Lars Heesakkers
- de eerste prijs voor groepsvendelen jeugd bestaande uit:
      Vendelier Mark Heesakkers
      Vendelier Bram Heesakkers
      Vendelier Jens Peperkamp
      Begeleid op gildetrom door Lars Heesakkers.
- de tweede prijs voor Mark Heesakkers vendelen individueel 12 tot 16 jaar.
- de tweede prijs voor schieten op de gaai Hennie Duisters

Foto impressie van deze dag