Eerste vrouwelijke koning bij het Gilde van Sint Agatha

14 augustus 2017 - 22:59

Het jaar van de vrouwen, ook bij het Gilde van Sint Agatha uit Heeze.

In een jaar waarin de Nederlandse vrouwen hoge ogen scoren in sportief opzicht was er ook bij het Gilde van Sint Agatha een vrouw die de mannen bij het koningschieten aftroefde. Het gilde van Sint Agatha uit Heeze heeft negen jaar geleden besloten om voortaan ook dames toe te laten bij het gilde.

Rinie Bierings had al eerder aangegeven dat als er dames bij mochten komen zij het eerste vrouwelijke gilde lid wilde worden. Aldus geschiede. Er was ook besloten dat zowel gildebroeders als gildezusters dezelfde rechten en plichten hadden en dus ook mee konden dingen naar de zo begeerde koningstitel. Rinie Bierings heeft dan ook al aan twee eerdere edities van het drie jaarlijkse koningschieten deel genomen. Dit jaar is het haar gelukt om de koningsvogel, gemaakt door haar voorganger Frans van Horrik, naar beneden te halen.

Rinie heeft een echt gildehart. Ze is normaal als bazuinblazer actief. Haar veel te jong overleden man was een fanatieke en graag geziene gildebroeder en ook haar zoon is zeer actief bij het gilde. Dus toen Rinie toetrad was dat een  heel bijzonder moment met nu een letterlijke bekroning door de eerste vrouwelijke koning te worden bij een gilde dat al ruim 500 jaar bestaat.

Na het koningschieten volgde een koffietafel verzorgd door dames van het gilde en de traditionele rondgang door Heeze waarbij B&W, het verzorgingshuis, de Kasteel bewoners en hun gasten en tenslotte de doktoren op de huisartsenpost werden bezocht, bracht het gilde Rinie een vendelhulde en trakteerde Rinie het gilde op een hapje en een drankje. Tot in de late uurtjes werd het feest voortgezet.

Fotoalbum kermismaandag